Начало / Статии / Статии - Нова Зеландия

Куинстаун - родината на бънджи скоковете и джетовете

Автор

/

Под спокойствието и сдържаността на новозеландците ще да пулсира една жилка на умопобърканост. Как иначе да обясним защо Нова Зеландия е признатото място, където са измислени бънджи сковете и карането на джетове?

Куинстаун - Нова Зеландия

Първият акт на умопобърканост е възникнал преди маса време като ритуал на навършването на пълнолетие на островите Вануату, източно от Австралия. Вие може и да не осъзнавате, че имате пламенно желание да завържете дебело ластично въже около глезените си, преди да скочите презглава от някой мост в апокалиптична бездна, но високата енергия на забавленията в Куинстаун е заразна и досега – с рекорд от 100% безопасност – всеки е оцелял, за да разказва за преживяването си, включително един 84-годишен дядо.

Срещу допълнително заплащане могат да заснемат лудорията ви и да отнесете у дома си видеото, което ще ви припомня мимолетния момент на лудост. Първото бънджи място в света е окаченият мост Каварау, 43-метрово гмуркане, което са изпробвали над 300 000 души. Но алтернативното пътуване с всъдеходен автомобил до моста на каньона Скипърс – разтърсващо 70-метрово спускане в скалиста клисура – е също толкава паметно,колкото самият скок.

За тези, които предпочитат да бъдат върху водата, отколкото над нея, стръмните скални стени и запенени водовъртежи на река Шотоувър са сцената на смразяващи препускания с джетове, които летят над плитчините – понякога само сантиметри дълбоки – преодолявайки грамадни речни камъни и бързоструйни води. Плоскодънни лодки изпълняват 360-градусови пируети на сантиметри от стените на каньона.

Местният жител сър Уилям Хамилтън първи е създал един революционен тип двигател за джетовете, който позволява навигация в плитки или трудни води, където други не дръзват да ходят, а варианти на Хамилтъновия джет днес се използват в цял свят, макар че само „Шотоувър Джет“ има лиценз да работи тук, гарантирайки да няма задръствания.

Какво: Бънджи скокове: от моста Кавару, 23 км извън Куинстаун по магистрала № 6. Каране на джет: по река Шотоувър, на 7–10 км от Куинстаун.
Най-добро време: януари-март.

>
28 януари 2011 г.

Тагове

алтернативен туризъм

екстремен туризъм

развлечения

социален туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти