Откъде може да се скочи с бънджи в България? - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Откъде може да се скочи с бънджи в България?
Автор: Peika.bg
Откъде може да се скочи с бънджи в България?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Мамо, скочих от моста!

Стоите на парапет или скален ръб, разпервате ръце и изведнъж земята започва много бързо да се доближава до вас, а вятърът да свири много усилено в ушите ви. Що е то? Най-общо казано това е алгоритъмът на скока с бънджи, въпреки че описанието отговаря и на самоубийствен скок от небостъргач. Предлагаме ви списък на местата, от които можете да скочите с бънджи в България, и какво да очаквате на всяко от тях.

Скок с бънджи от Витиня – това е най-високият пътен мост на Балканите – 120 м. При скока обикновено летите 85-90 м надолу между два от подпорните стълбове. Тук ще видите най-впечатляващата гледка по време на свободния полет и вероятно това е бънджи дестинацията, на която имате нужда от най-много време да се преборите с истинкта си за самосъхранение преди да скочите. Намира се на 60 км от София по автомагистрала Хемус в посока Варна. Важно: Поради ремонт на магистралата скокове от Витиня временно не се провеждат.

Скок с бънджи от Клисура – намира се на 2 км преди Клисура по шосе 6 от София. Скокът е от виадукт с височина 70 м.

Скок с бънджи от Деветашката пещера и пещера Дяволското гърло – Скокът с бънджи в пещера е едно по-различно преживяване в сравнение с полета от мост. И в двете пещери височината е малко над 40 м.

Скок с бънджи от пещера Проходна (Карлуково) – това е единственото място за бънджи скокове в света, където скачате от свод на пещера (а не от вход, както е при Деветашката и Дяволското гърло). Намира се в близост до село Карлуково, а скокът е от около 40 м.

Скок с бънджи от Аспарухов мост (Варна) – височината му е 52 м. Това е първото място в България, откъдето е направен бънджи скок. Ако искате, може да се потопите във водата, преди ластикът да ви вдигне нагоре.

Скок с бънджи от Стамболов мост (Велико Търново) – това е пешеходен мост, висок 28 м. Въжето се разтяга максимално до 25 м, така че имате шанс да се доближите на около метър от водите на река Янтра. Всяка година в края на март (около празника на града) се организират масови скокове с бънджи от Стамболовия мост.

Скок с бънджи от виадукт до с. Писанец – намира се на пътя Русе-Разград, на 30 км от Русе. Скачате от височина 65 м, а максималното разтягане на въжето е 58 м.

Скок с бънджи от виадукт Ковача над река Велека – намира се на шосето от Бургас за Малко Търново, на 5 км от с. Звездец. Височината на виадукта е 50 м.

Скок с бънджи от Буново – Скокът от 30-метровия жп мост е подходящ за начинаещи. Гледката преди да скочите далеч не е толкова вцепеняваща, особено в сравнение със 120-метровия мост при Витиня.

Скок с бънджи от Розино – Този обект за скачане също е жп мост, височината му е 24 м. Намира се на около 100 км от София.

Скок с бънджи от Долно Камарци – ЖП мостът край Долно Камарци е с височина 25 м. Намира се само на 50 км от София.

Скок с бънджи от Копривщица – 27-метровият мост се намира на около 1 км от жп гарата в Копривщица.

Ако сте скачали от всички мостове и пещери в България или имате десетки скокове в бънджи биографията си, можете да разнообразите познатото място с различен скок или да се включите в бънджи турнетата, които организират някои клубове. Скочете назад, от позиция на ръце, с акробатичен скок, скок-махало или каквото друго се сетите и успеете да приложите. Повечето бънджи клубове могат да организират нощни скокове от определени места, както и скокове от кулокран или от балон. А когато България стане тясна за вашия потенциал, отправете се в чужбина.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин